Ταξιδιωτικά έγγραφα
Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει κυρώσει τη Συνθήκη Schengen. Η κίνηση πολιτών εντός της Ε.Ε. γίνεται και με την απλή επίδειξη της αστυνομικής σας ταυτότητας. Ωστόσο, το διαβατήριο μπορεί να σας Χρειαστεί για συναλλαγές όπως συνάλλαγμα, αγορές κ.ά.
Εάν είστε πολίτης χώρας εκτός της Συνθήκης του Schengen απαιτείται VISA.

Θέματα υγείας & Ταξιδιωτικής Ασφάλειας
Αν είστε κάτοικος χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και χρειαστείτε υγειονομική περίθαλψη, πρέπει να προμηθευτείτε πριν το ταξίδι σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) , το οποίο θα εκδώσει ο αρμόδιος ασφαλιστικός σας φορέας με βάση το οποίο καλύπτεται μέρος ή το σύνολο των εξόδων νοσηλείας μόνο σε δημόσια νοσοκομεία αν χρειαστείτε περίθαλψη σε ιδιωτικό φορέα καλό θα είναι να έχετε ιδιωτική ασφάλεια η να ρωτήσετε πριν το ταξιδι σας τι καλύπτει σε αυτή την περίπτωση η ασφάλεια της χώρας σας . Η αναγκαία περίθαλψη στην Ελλάδα χορηγείται από:

 • τις Μονάδες Υγείας ή τα κατά τόπους ιατρεία
 • τα Περιφερειακά Ιατρεία ή τα Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ.
 • τα συμβεβλημένα Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων.

Αν προέρχεστε από χώρα εκτός ΕΕ και προετοιμάζετε το ταξίδι σας στην Ελλάδα, σας συμβουλεύουμε να έρθετε σε επικοινωνία με τον ασφαλιστικό σας φορέα πριν ταξιδέψετε. Όταν βρίσκεστε στην Ελλάδα, σας συμβουλεύουμε να έχετε κρατημένα τα παρακάτω τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 • ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΕKAB-ασθενοφόρα): 166
 • SOS ΙΑΤΡΟΙ : 1016
 • ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ : 112
 • ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ: 210 77 93 777
 • ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ: 199
 • ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ: 100
 • ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: 1571
 • ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΩΩΝ: 210 6038023- 24 -28

Συναλλαγματικές Ισοτιμίες

Η Ελλάδα είναι μέλος Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιεί το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ. Όπως και στις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., τα νομίσματα του ευρώ είναι οκτώ και κυκλοφορούν σε τιμές των: 1, 2, 5, 10, 20 και 50 λεπτών και του 1 και 2 ευρώ. Τα χαρτονομίσματα κυκλοφορούν σε τιμές των 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αναγράφονται σε όλες τις τράπεζες που δέχονται συνάλλαγμα, ενώ οι κάτοχοι χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών μπορούν να προμηθευτούν ευρώ από τα ATMs των συνεργαζόμενων τραπεζών.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι συνήθως ανοικτές για το κοινό από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από 8:00 έως 14:00. Ανταλλαγές ευρώ με οποιοδήποτε ξένο νόμισμα πραγματοποιούνται και σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος που βρίσκονται στα αεροδρόμια και σε ορισμένα κεντρικά λιμάνια, στις μεγάλες πόλεις. Για ανταλλαγές συναλλάγματος σας υπενθυμίζουμε ότι χρειάζεται διαβατήριο.

Χρήση ηλεκτρικών συσκευών

Η τάση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι 230 V / 50 Hz και τα βύσματα είναι τύπου F. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος, καλό θα ήταν να πάρετε μαζί σας τους απαραίτητους μετασχηματιστές/ προσαρμογείς για τις ηλεκτρονικές σας συσκευές

Προστασία καταναλωτή

Κατά την παραμονή σας στην Ελλάδα, προστατεύεστε ως καταναλωτής από την ελληνική νομοθεσία.
Σε περίπτωση παράλειψης ή παραβίασης των ανωτέρω, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στην Τουριστική Αστυνομία στο 1571 (λειτουργία 24/7).
Σε περίπτωση που χρειαστείτε να υποβάλλετε καταγγελία, επικοινωνήσετε με το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού στέλνοντας μήνυμα στην παρακάτω διεύθυνση: touristcomplaints@mintour.gr (Προσοχή, η αποστολή μηνυμάτων από το Υπουργείο Τουρισμού σε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου hotmail.com είναι προσωρινά ανέφικτη λόγω πολιτικών ασφαλείας του παρόχου).

Καιρός στην Ελλάδα

Το κλίμα της Ελλάδας είναι μεσογειακό με μεγάλη ηλιοφάνεια τους περισσότερους μήνες, οι θερμοκρασίες είναι ήπιες έχει περιορισμένες βροχοπτώσεις.
Το καλοκαίρι, οι ξηρές ζεστές μέρες συχνά δροσίζονται από εποχικούς ανέμους, ενώ οι ορεινές περιοχές είναι πιο δροσερές. Οι χειμώνες είναι ήπιοι στα πεδινά με λίγο χιόνι, αλλά τα βουνά είναι, συνήθως, χιονισμένα. Συχνό φαινόμενο είναι να συνδυάζονται διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες την ίδια εποχή.
Καλό είναι λίγες μέρες πριν το ταξίδι σας να αναζητήσετε πληροφορίες για τον καιρό.