Καραβακια Jpg

Περισσότερα από 2.300 χρόνια λαμπρής ιστορίας

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας. Ο οποίος Της έδωσε το όνομα της συζύγου του Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 379 μ.Χ., η Θεσσαλονίκη έγινε η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής επαρχίας του Ιλλυρικού. Από τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Θεσσαλονίκη θεωρήθηκε «Συμβασιλεύουσα» πόλη, παράλληλα με την Κωνσταντινούπολη. Στην πόλη υπάρχουν πολλά μνημεία UNESCO

Γαστρονομία

Ένας γαστρονομικός παράδεισος με τη σφραγίδα της UNESCO! Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης ξεχωρίζει για τη ποιότητα και τη ποικιλία της. Συναντάμε επιρροές από άλλες κουλτούρες. Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης είναι από της πλουσιότερες της χώρας . Οι παραδοσιακές συνταγές, έχουν επιρροές από τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Θράκη. Αξίζει να δοκιμάσετε Τοπικές παραδοσιακές συνταγές που παράγονται με προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά στην Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στον πατσά αγαπημένη σούπα μετά τη νυχτερινή διασκέδαση. Όπως επίσης τα μύδια τα Φασιά οι Σουπιές . Γλυκές γεύσεις όπως τα τρίγωνα Πανοράματος, το τσουρέκι οι καριόκες τα πολίτικα γλυκά

Τριγωνα Πανοραματος Το διάσημο τρίγωνο Πανοράματος με την πλούσια γέμιση κρέμας, η φήμη του οποίου έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πόλης Η αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή για το περίφημο τρίγωνό αφήνει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς γλυκατζήδες ικανοποιημένους, καθώς το τραγανό φύλλο γεμισμένο με πλούσια, φρέσκια κρέμα λιώνει στο στόμα με κάθε μπουκιά.

Τσουρεκι Ποιος δεν έχει ακουστά ή δεν έχει δοκιμάσει το φημισμένο τσουρέκι; Με γλάσο ή, με γέμιση αυτός ο γλυκός πειρασμός δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη της πόλης αδιάφορο.

Κουλούρι Το κουλούρι Θεσσαλονίκης τραγανό με σουσάμι ότι πρέπει με τον πρωινό’ καφέ σκέτο η σε διαφορές Παραλλαγές

Τοπικές συνταγές της Ευρύτερης περιοχής

Φασια Με Πράσα Ψάρι που το βρίσκει κανείς στις εκβολές του Αξιού Μύδια σαγανάκι Τα καλύτερα της πόλης είναι της Χαλάστρας Σωληνοριζο Σωλήνες είναι Οστρακα που τα συναντα κανεις Στην Περιοχή του Μακρυγιαλου και τις Χαλαστρας

Γαστρονομικός  τουρισμός

Διακεκριμένα εστιατόρια παρέχουν στον επισκέπτη υψηλού επιπέδου γαστρονομικές εμπειρίες, βασισμένες στην παραδοσιακή, αλλά και μοντέρνα κουζίνα, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εστίασης σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον

  • Πολυπολιτισμική γαστρονομική παράδοση με τοπικές γεύσεις  από την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και την Μ. Ασία καθώς και από την μακρόχρονη επιρροή της Εβραϊκής και της Αρμενικής κοινότητας
  • Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας  Μακεδονίας  Θράκης     όλες    οι επιχειρήσεις     που  δραστηριοποιούνται στο   κομμάτι  του  τουρισμού έχουν  πιστοποιηθεί με   σήμα   Αειφορίας  και  καλών  πρακτικών  με σκοπό την διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα και του τουρισμού, την ανάδειξη της παραδοσιακής γαστρονομίας, την προώθηση του Γαστρονομικού Τουρισμο ,  Θα   βρείτε  εδέσματα   με πρώτες ύλες από το καλάθι αγροτικών προϊόντων της   Περιφέρειάς
  • Το 2021, η Θεσσαλονίκη συμπεριλήφθηκε για 1η φορά στην ιστορία του θεσμού στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO (Creative Cities of Gastronomy).
  • Γαστρονομικά φεστιβάλ και βιωματικές γαστρονομικές ξεναγήσεις επιτρέπουν στον επισκέπτη να ανακαλύψει τις αυθεντικές γεύσεις και την τοπική γαστρονομία
  • Δραστηριότητες οινοτουρισμού Καθώς  σε απόσταση   Λίγων χιλιομέτρων  υπάρχουν   επισκέψιμα  οινοποιία  , το Μουσείο Οίνου, ο διεθνής διαγωνισμός οίνου και αποσταγμάτων και οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας

Αγορά Μονδιάνο

Η αγορά οφείλει το όνομά της στον εμπνευσμένο αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο. Χτίστηκε το 1922, με αρχιτεκτονικές αναφορές παρμένες από αντίστοιχες αγορές του Παρισιού. Περικλείεται στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα συγκρότημα πέντε στοών με αετωματική πρόσοψη και γυάλινη οροφή. Φιλοξενεί μικρά μαγαζιά που πουλάνε τρόφιμα, βότανα θα βρείτε επίσης ουζερι . πικάντικα αρτύματα, μυρωδικά και μπαχάρια με έντονες μυρωδιές επίσης πολλά μικρά μαγαζιά με τεχνίτες μιας άλλης εποχής μαζί με το Καπάνι αποτελούν τις δυο διάσημες αγορές της πόλης
Ladalida Imag

Τα Λαδάδικα

Υπήρξαν μια από τις σημαντικότερες εμπορικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Η περιοχή διασώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 Η ονομασία «Λαδάδικα» προέρχεται από τα μαγαζιά που υπήρχαν στην περιοχή πολύ παλιότερα και πουλούσαν , λάδι, και διάφορα προϊόντα λαδιού. Η όλη περιοχή χρησιμοποιούνταν σαν κεντρική αγορά και παζάρι κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας αλλά και νωρίτερα. Ήταν γνωστή με ονομασίες όπως “Αιγυπτιακή Αγορά“. Το 1985 ανακηρύχθηκε διατηρητέα απαγορεύοντας έτσι την περαιτέρω ανοικοδόμηση της προκειμένου να διαφυλαχθεί η μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά και ο χαρακτήρας της. τα Λαδάδικα είναι από τα πιο όμορφα μέρη για βραδινή έξοδο

Τι μπορείτε να κάνετε

Η Θεσσαλονίκη είναι   μια  καλή  πρόταση για  όσους   θέλουν  να ταξιδέψουν  για αθλητικό τουρισμό.  Διαθέτει   πολλές  Αθλητικές εγκαταστάσεις  που έχουν φιλοξενήσει στους χώρους τους εθνικές και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις και θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού διαφορετικών αθλημάτων μετά την υλοποίηση των απαιτούμενων τεχνικών εργασιών συντήρησης

  • Στη πόλη Λεοτουργούν Μουσεία αθλητισμού (π.χ. Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μπάσκετ ΧΑΝΘ) που αναδεικνύουν την ιστορία του αθλητισμού, με ειδικούς χώρους για εκδηλώσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ιππικοί και ναυτικοί όμιλοι, αθλητικοί σύλλογοι κ.α.
  • Υπάρχει Εκπαιδευτικού χαρακτήρα αναρριχητικό πεδίο στο Ρετζίκι με  ειδικό εξοπλισμό και την βοήθεια εκπαιδευτών σας  μαθαίνουν τα  μυστικά  την αναρρίχησης

Στην κορυφή του Χορτιάτη υπάρχει το καταφύγιο των ορειβατών το καλοκαίρι λειτουργεί καφέ εστιατόριο οι Λατρείες του περιπάτου έχουν την δυνατότητα αρκετών περιπατητικών διαδρομών εύκολης ως  μέτριας δυσκολίας