Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας. Ο οποίος Της έδωσε το όνομα της συζύγου του Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 379 μ.Χ., η Θεσσαλονίκη έγινε η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής επαρχίας του Ιλλυρικού. Από τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Θεσσαλονίκη θεωρήθηκε «Συμβασιλεύουσα» πόλη, παράλληλα με την Κωνσταντινούπολη. Στην πόλη υπάρχουν πολλά μνημεία UNESCO
Ένας γαστρονομικός παράδεισος με τη σφραγίδα της UNESCO! Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης ξεχωρίζει για τη ποιότητα και τη ποικιλία της. Συναντάμε επιρροές από άλλες κουλτούρες. Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης είναι από της πλουσιότερες της χώρας . Οι παραδοσιακές συνταγές, έχουν επιρροές από τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Θράκη. Αξίζει να δοκιμάσετε Τοπικές παραδοσιακές συνταγές που παράγονται με προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά στην Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στον πατσά αγαπημένη σούπα μετά τη νυχτερινή διασκέδαση. Όπως επίσης τα μύδια τα Φασιά οι Σουπιές . Γλυκές γεύσεις όπως τα τρίγωνα Πανοράματος, το τσουρέκι οι καριόκες τα πολίτικα γλυκά
Τριγωνα Πανοραματος Το διάσημο τρίγωνο Πανοράματος με την πλούσια γέμιση κρέμας, η φήμη του οποίου έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πόλης Η αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή για το περίφημο τρίγωνό αφήνει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς γλυκατζήδες ικανοποιημένους, καθώς το τραγανό φύλλο γεμισμένο με πλούσια, φρέσκια κρέμα λιώνει στο στόμα με κάθε μπουκιά.
Τσουρεκι Ποιος δεν έχει ακουστά ή δεν έχει δοκιμάσει το φημισμένο τσουρέκι; Με γλάσο ή, με γέμιση αυτός ο γλυκός πειρασμός δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη της πόλης αδιάφορο.
Κουλούρι Το κουλούρι Θεσσαλονίκης τραγανό με σουσάμι ότι πρέπει με τον πρωινό’ καφέ σκέτο η σε διαφορές Παραλλαγές
Φασια Με Πράσα Ψάρι που το βρίσκει κανείς στις εκβολές του Αξιού Μύδια σαγανάκι Τα καλύτερα της πόλης είναι της Χαλάστρας Σωληνοριζο Σωλήνες είναι Οστρακα που τα συναντα κανεις Στην Περιοχή του Μακρυγιαλου και τις Χαλαστρας
Διακεκριμένα εστιατόρια παρέχουν στον επισκέπτη υψηλού επιπέδου γαστρονομικές εμπειρίες, βασισμένες στην παραδοσιακή, αλλά και μοντέρνα κουζίνα, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εστίασης σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον
Υπήρξαν μια από τις σημαντικότερες εμπορικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Η περιοχή διασώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 Η ονομασία «Λαδάδικα» προέρχεται από τα μαγαζιά που υπήρχαν στην περιοχή πολύ παλιότερα και πουλούσαν , λάδι, και διάφορα προϊόντα λαδιού. Η όλη περιοχή χρησιμοποιούνταν σαν κεντρική αγορά και παζάρι κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας αλλά και νωρίτερα. Ήταν γνωστή με ονομασίες όπως “Αιγυπτιακή Αγορά“. Το 1985 ανακηρύχθηκε διατηρητέα απαγορεύοντας έτσι την περαιτέρω ανοικοδόμηση της προκειμένου να διαφυλαχθεί η μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά και ο χαρακτήρας της. τα Λαδάδικα είναι από τα πιο όμορφα μέρη για βραδινή έξοδο
Η Θεσσαλονίκη είναι μια καλή πρόταση για όσους θέλουν να ταξιδέψουν για αθλητικό τουρισμό. Διαθέτει πολλές Αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν φιλοξενήσει στους χώρους τους εθνικές και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις και θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού διαφορετικών αθλημάτων μετά την υλοποίηση των απαιτούμενων τεχνικών εργασιών συντήρησης
Στην κορυφή του Χορτιάτη υπάρχει το καταφύγιο των ορειβατών το καλοκαίρι λειτουργεί καφέ εστιατόριο οι Λατρείες του περιπάτου έχουν την δυνατότητα αρκετών περιπατητικών διαδρομών εύκολης ως μέτριας δυσκολίας
Μια ωραία πρόταση χαλάρωσης σε απόσταση αναπνοής από την πόλη είναι τα ιαματικά λουτρά του Λαγκαδά με ιστορική αξία (ομαδικοί λουτήρες που χρονολογούνται από το 900 και το 1400 μ.Χ.) και είναι εύκολα προσβάσιμα με την αστική συγκοινωνία από το κέντρο της πόλης. Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες πισίνες και Μπανιέρες για ανθρώπους με κινητικά
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το χωριό της Σουρωτής γνωστό για τις ομώνυμες πηγές του και το Μοναστήρι