Μουσεία
- Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Βυζαντινό Μουσείο)
Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που λειτουργεί και ως Βυζαντινό Μουσείο. Απέναντι από το παλάτι και ανάμεσα σε λείψανα διαφόρων ιστορικών περιόδων, υπάρχουν τα ερείπια της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου.
Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου χτίστηκε στη θέση της κάτω Ακρόπολης της αρχαίας Ρόδου, εκεί που αρχικά βρισκόταν ο ναός του Θεού Ήλιου. Στην ίδια θέση τον 7
ο αιώνα υπήρχε ένα βυζαντινό παλάτι και στη συνέχεια τον 14
ο αιώνα, οι ιππότες του Αγίου Ιωάννου κατασκεύασαν το παλάτι ως κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου και ως διοικητικό κέντρο της πόλης. Καταστράφηκε το 1856 από μεγάλη έκρηξη πυρίτιδας που ήταν κρυμμένη στα υπόγεια της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη.
Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ανακατασκευάστηκε σύμφωνα με τα αρχικά του σχέδια από τους Ιταλούς το 1940.
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου
Το κτίριο του Νοσοκομείου των Ιπποτών άρχισε να κτίζεται το 1440 και ολοκληρώθηκε από τον Μεγάλο Μάγιστρο d’ Aubusson (1476 – 1503).
Αυτό το βιοκλιματικά σχεδιασμένο κτίριο στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, στο οποίο εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορα σημεία της Ρόδου και των γύρω νησιών.
- Ναός Παναγιάς του Κάστρου
Ο αρχικός πυρήνας του κτιρίου οικοδομήθηκε κατά τον 11ο αιώνα μ.Χ. Μετά την κατάληψη της Ρόδου από τους Ιωαννίτες ιππότες, μεταξύ των ετών 1319 και 1334, η βυζαντινή εκκλησία μετασκευάστηκε σε γοτθική βασιλική, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο ναός μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος (Εντερούμ Τζαμί).
- Κοσμητική Συλλογή
Η Κοσμητική Συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα από την Εθνογραφική Συλλογή των Ιταλών, από το Λαογραφικό Αρχείο της Δωδεκανήσου και από δωρεές, ανασκαφές και κατασχέσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου. Αποτελεί έκφραση της καλαισθησίας των κατοίκων των νησιών κατά τους νεότερους χρόνους.
Η Συλλογή περιλαμβάνει ενδυμασίες, κεντήματα, ξυλόγλυπτα και αντικείμενα μεταλλοτεχνίας και κεραμικής. Ανάμεσά τους βρίσκονται δείγματα της κεραμικής της Νίκαιας (16ος έως 19ος αιώνας), πιάτα από αρμένικα σπίτια της Κιουτάχειας, στάμνες με πλαστικό ανθρωπόμορφο ή τερατόμορφο διάκοσμο, δείγματα ντόπιας κεραμικής από χωριά της Ρόδου και κεραμικά ευρωπαϊκής προέλευσης του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και ξυλόγλυπτα αντικείμενα.
Σημαντική θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχουν οι παραδοσιακές γυναικείες ενδυμασίες της Σύμης, της Αστυπάλαιας, του Έμπωνα Ρόδου, της Καρπάθου, της Νισύρου, της Τήλου και της Χάλκης.
- Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου
Περιλαμβάνει συλλογές ζωγραφικής και χαρακτικής που εκπροσωπούν πλήρως την ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα και τους διακεκριμένους καλλιτέχνες της, πολλά γλυπτά, σχέδια και ντοκουμέντα. . Περιλαμβάνει οργάνωση εκθέσεων νεοελληνικής τέχνης του 20ου αιώνα με πανελλήνιο ή διεθνές βεληνεκές, εικαστικές επεμβάσεις πρωτοποριακού χαρακτήρα, εκθέσεις επιφανών Ελλήνων και ξένων δημιουργών, ιστορικά ντοκουμέντα και άλλα και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών δωδεκανησιακής καταγωγής
- Το Ενυδρείο της Ρόδου ή Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου
. Κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς το έτος 1934. Το 1937 άρχισε να λειτουργεί ως ερευνητική μονάδα με την ονομασία Βασιλικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Ρόδου (
Reale Instituto di Ricerche Biologiche di Rodi). Από το 1947, μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, λειτούργησε υπό την εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών ως Υδροβιολογικό Ινστιτούτο. Από το 1963 λειτουργεί ως ενυδρείο και μουσείο με την ονομασία Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου και ως ερευνητική μονάδα στη Μεσόγειο.
- Ξενώνας Αγίας Αικατερίνης
Ο Ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στο Μπούργκο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Κτίστηκε το 1391-92, επί μεγάλου Μαγίστρου Heredia, από τον Ιταλό Domenico d’ Allemagna, Αμιράλη του Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών. Στο ιδρυτικό συμβόλαιο του Ξενώνα το 1391 αναγράφεται ότι ιδρύθηκε στο βούργο της Ρόδου, κοντά στα τείχη στην πύλη που οδηγούσε στο μώλο και ήδη το 1465 ονομαζόταν πύλη της Αγίας Αικατερίνης.. Στον ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης λειτουργούν εκθεσιακοί χώρος στους οποίους εκτίθεται οι εργασίες αναστήλωσης του κτηρίου, μία αναπαράσταση υπνοδωματίου της Ιπποτικής εποχής και αρχαία που βρέθηκαν στη γύρο περιοχή.
- Εβραϊκό Μουσείο Ρόδου
To Εβραϊκό Μουσείο της Ρόδου ξεκίνησε το 1997. Εμπνευστής της ιδέας δημιουργίας του Μουσείο και ιδρυτής είναι ο Αρών Χασών Έτσι σαν πρώτο βήμα τον Οκτώβριο 1997, με δική του πρωτοβουλία και χρηματοδότηση, άνοιξε τις πόρτες της μια έκθεση με φωτογραφικό υλικό στο χώρο δίπλα στη Συναγωγή όπου ήταν παλιά ο γυναικωνίτης.
Συγχρόνως ίδρυσε το ίδρυμα
Rhodes Historical Foundation, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που χρησιμοποιήθηκε σαν όχημα για την προώθηση αυτού του στόχου και άρχισε να συγκεντρώνει φωτογραφικό, ιστορικό υλικό αλλά και αντικείμενα από τη Ρόδο από Ροδίτες του εξωτερικού αλλά και από διάφορες άλλες πηγές από όλο τον κόσμο καθώς δωρεές για τη συνέχιση του σκοπού.
- Το μουσείο της μέλισσας
Το μοναδικό Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας στην Ελλάδα δίνει στον επισκέπτη του τη δυνατότητα να ζήσει μοναδικές εμπειρίες και να γνωρίσει από κοντά το θαυμαστό κόσμο των μελισσών στις διαφανείς κυψέλες παρατήρησης, την παράδοση και την ιστορία της Μελισσοκομίας στη Ρόδο και τη διαδικασία επεξεργασίας του μελι
- Ροδίτικο Σπίτι
Αναπαράσταση του παραδοσιακού ροδίτικου σπιτιού. Στους χώρους του πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στις 23 Ιουνίου, η αναβίωση του Κλήδονα.
- Διατηρητέο παραδοσιακό σπίτι Κοσκινού
Ο παραδοσιακός οικισμός Κοσκινού αποτελείται από σπίτια με πολύχρωμες προσόψεις, όμορφες αυλές με το χαρακτηριστικό ροδίτικο χοχλακάκι και την παραδοσιακή εσωτερική του διακόσμηση με κεραμικά πιάτα και υφαντά στους τοίχους. Βρίσκεται στο χωριό Κοσκινού. Το διατηρητέο παραδοσιακό σπίτι στο κέντρο του χωριού Κοσκινού αναβιώνει την παράδοση, την τέχνη και την αρχοντιά των ανθρώπων του χωριού. Η εσωτερική διακόσμηση με κεραμικά πιάτα και υφαντά στους τοίχους γοητεύει τους επισκέπτες.
- Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας (Παλυχρόνη Σταματιάδη)
Φιλοξενεί ορυκτά και απολιθώματα από την Ελλάδα και από ολόκληρο τον κόσμο όπως τα ορυκτά του Λαυρίου και πολλά χαλκούχα και μολυβδούχα ορυκτά, πετρώματα, απολιθωμένους κορμούς δέντρων και απολιθωμένα φυτά. Σε ξεχωριστές προθήκες βρίσκονται οργανισμοί παλαιότερων εποχών και απολιθωμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί.
- Artistic Village (Μουσείο Κεραμικής Τέχνης)
Artistic Village Contemporary Art είναι μια γκαλερί τέχνης και ένα Μουσείο Κεραμικής Τέχνης και λειτουργεί από το 1984, με δημιουργό τον Νικόλα Ι. Συμιακό. Στο φιλόξενο εκθεσιακό χώρο με εμβαδόν 600 τ.μ., οι επισκέπτες μπορούν να βρουν πρωτοποριακά έργα τέχνης, διακοσμητικά, γλυπτά, ειδικές κατασκευές και συνθέσεις, φτιαγμένα από πηλό, γυαλί, ξύλο, μπρούντζο, σίδηρο, αλουμίνιο και άλλα υλικά. Το Artistic Village περιλαμβάνει επίσης μία αίθουσα ζωγραφικής, ένα εργαστήρι 200 τ.μ. και ένα ανοικτό Μουσείο Κεραμικής Τέχνης.
Το Μουσείο είναι ένας ανοικτός εκθεσιακός χώρος που βρίσκεται στο χώρο του Artistic Village. Είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο όπου οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν ένα ταξίδι στο παρελθόν και να γνωρίσουν την τέχνη του πηλού από την αρχή μέχρι σήμερα. Στο Μουσείο Κεραμικής Τέχνης, οι επισκέπτες μπορούν να δουν πρώτα το εργαστήριο, όπου εκεί μέσα είναι ο χώρος όπου δουλεύει ο τεχνίτης
- Το πάρκο του Ροδινιού
Το πάρκο του Ροδινιού βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, κατά μήκος της λεωφόρου Ρόδου – Λίνδου.Πρόκειται για το αρχαιότερο πάρκο στον κόσμο και διακρίνεται για την πυκνή και ποικιλόμορφη βλάστησή του. Τα γεφυράκια, οι γεμάτες νούφαρα λιμνούλες και η τα υπέροχα μονοπάτια συνθέτουν το ειδυλλιακό τοπίο που συμπληρώνεται από σπάνια φυτά και έναν μικρό ζωολογικό κήπο. Τα παγόνια που φιλοξενεί ο κήπος κινούνται ελεύθερα στο πάρκο προσελκύοντας την
- Η Πηγή Φασούλι στην Ψίνθο
Βρίσκεται μέσα στον οικισμό του χωριού Ψίνθος.
. Στον οικισμό Καλυθιών υπάρχει η διασταύρωση που οδηγεί στο χωριό Ψίνθος και στην Πηγή Φασούλι. Εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς ένα φυσικό περιβάλλον γύρω από το χείμαρρο με πλούσια υδρόφιλη βλάστηση από ψηλά πλατάνια (platanus orientalis) και μυρτιές (myrtus communis).Ένα μικρό φράγμα ενενήντα μέτρων ανάσχεσης της ροής σχηματίζει μία μικρή λίμνη η οποία φιλοξενεί το προστατευόμενο, μοναδικό στον κόσμο, ψαράκι Gizani.
- Η Kοιλάδα των Πεταλούδων
Είναι ένας σπάνιος βιότοπος που φιλοξενεί την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria που κάνει την εμφάνισή της σε αυτό το μοναδικό φυσικό πάρκο από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Απέχει είκοσι πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου . Στην είσοδο του μουσείου λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ρόδου. Τα εκθέματα του μουσείου παρουσιάζονται σε προθήκες που αναπαριστούν τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται ενδημικά και σπάνια είδη της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας. Επίσης λειτουργεί εκκολαπτήριο- εκθετήριο πεταλούδων με ζωντανά εκθέματα, βιβλιοθήκη και ένα σύγχρονο εννοιολογικό και βοτανολογικό εργαστήριο.
- Ο Προφήτης Ηλίας
Βίσκεται σε υψόμετρο επτακοσίων μέτρων και πήρε το όνομά του από τη Μονή του Προφήτη Ηλία.
Όταν οι Ιταλοί κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα στις 5 Μαΐου 1912 ξεκίνησαν την ανοικοδόμηση του νησιού. Έτσι τη δεκαετία του 1930 δημιούργησαν στην Ελεούσα το χωριό Campo Ciaro και τα δύο μαγευτικά ξενοδοχεία
Έλαφος το 1929 και
Ελαφίνα το 1932 ή
Cervo e Cerna στα ιταλικά με αρχιτεκτονική δυτικού Τυρόλου τύπου σαλέ. Τα ξενοδοχεία αυτά βελτιώθηκαν το 1950.
Η περιοχή του Προφήτη Ηλία ήταν γεμάτη δάση όπου κατοικούν χιλιάδες ελάφια.
- Οι Επτά Πηγές
Βρίσκονται σε απόσταση δεκαεννέα χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου και πολύ κοντά στο χωριό Αρχάγγελος.Είναι μία υπέροχη τοποθεσία με πολλά πεύκα και πλατάνια. Στην περιοχή υπάρχει μία λίμνη που αποτελείται από επτά πηγές όπου μπορεί κανείς να δει χήνες, πάπιες και παγώνια.Η θερμοκρασία στην περιοχή είναι χαμηλή. Το νερό τους διοχετεύεται στον κάμπο και ποτίζει τα χωράφια των Κολυμπίων.Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το τούνελ που είχε φτιαχτεί για το παλιό ιταλικό υδραγωγείο που καταλήγει σε τεχνητή λίμνη με κρύο νερό.
- Το Φράγμα της Απολλακιάς
Το Φράγμα της Απολλακιάς με την τεχνητή λίμνη του αποτελεί έναν πανέμορφο υδροβιότοπο, μοναδικό στο νησί.Η περιβαλλοντική αξία της λίμνης που προκύπτει από την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα της την ενέταξε στο δίκτυο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή.
- Το Πρασονήσι
Το Πρασονήσι βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος του νησιού, ενενήντα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου.Μικρή χερσόνησος το καλοκαίρι και νησίδα το χειμώνα, αποτελεί παράδεισο για τους surfers. Στην πλευρά των surfers υπάρχουν σημεία ενοικιάσεως εξοπλισμού surfing.Η πεντακοσίων μέτρων λωρίδα που ενώνει το Πρασονήσι με τη Ρόδο ενδείκνυται για στιγμές χαλάρωσης.
Προσβάσιμα αξιοθέατα της Ρόδου
Μεσαιωνική Πόλη
- ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ, ΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ
- ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: ΣΚΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ, ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΧΟΧΛΑΚΙ
- ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (14ΟΣ-15ΟΣ ΑΙ.) ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ (18ΟΣ-20ΟΣ ΑΙ.): : ΣΚΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ, ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΧΟΧΛΑΚΙ
- ΤΡΕΙΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ: ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΙ ΟΠΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ
- ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΟΔΟΥ: ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕ 2 ΠΛΑΤΥΣΚΑΛΑ, ΠΑΤΩΜΑ ΜΕ ΒΟΤΣΑΛΟ ΚΑΙ ΧΩΜΑ, ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ,ΧΑΛΙΚΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
- ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ: ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ
- ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΟΠΛΟΘΗΚΗ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ, ΣΚΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ, ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΧΟΧΛΑΚΙ
- ΕΡΕΙΠΙΑ ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΚΙΟΥ( Μουσουλμανικό Σχολείο): ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ, ΣΚΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ
- 4Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (15ΟΣ ΑΙ.): ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ,ΣΚΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ, ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΧΟΧΛΑΚΙ
- ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ, ΣΚΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ, ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΧΟΧΛΑΚΙ
- ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΑΓΓΛΙΑΣ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ, ΣΚΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ
- ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΙΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ, ΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ, ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΟ ΜΕ ΑΡΜΟΥΣ
- ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»: ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΙΣΟΔΟΥ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ –ΔΕΞΙΑ ΓΡΑΣΙΔΙ
- ΠΑΛΑΤΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ
Περιορισμοι πρόσβασης για χρήστες αμαξιδίου
Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού η Μεσαιωνική Πόλη. Πρόκειται για έναν προορισμό, αναγνωρισμένο από την UNESCO, ως μια από τις άριστα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης.
Καποια σπουδαία μνημεία είναι το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το τζαμί του Σουλεϊμάν, η μουσουλμανική βιβλιοθήκη, η Μεσαιωνική Τάφρος το αρχαιολογικό μουσείο . Τα περισσοτερα είναι προσβασιμα με ηλεκτρικά σκούτερ.
Ο λόφος του Μόντε Σμιθ.
Λίγο έξω από την Ρόδο βρίσκεται το μικρό βουνό Μόντε Σμιθ στο οποίο υπάρχει ο Ναός του Απόλλωνα και το Αρχαίο Στάδιο, έχούν ιστορία 2000 ετών. Στο σημείο της προέκτασης του ναού φαίνεται η βορειοδυτική πλευρά του νησιού, Πρόκειται για μια προσβάσιμη και γνωστή διαδρομή
Παραλίες με See track
Τα τέσσερα σημεία στα οποία υπάρχει το σύστημα sea access είναι οι παραλίες,
- Ενυδρείο
- Φαληράκι
- Αφάντου
- Λίνδος
Περιπατητικές διαδρομές
- Σάλακος – Μονή Προφήτης Ηλίας
Η διαδρομή είναι μικρής δυσκολίας. Το μονοπάτι είναι χτιστό και ξεκινάει από ένα απότομο μέτωπο από βράχους που βρίς.Περνάει πάνω από το χωριό Σάλακος σε υψόμετρο 220 μέτρων. Εκεί βρίσκονται η πηγή «Νύμφη». Το μονοπάτι καταλήγει στην Μονή του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 610 μέτρων.
Η διαδρομή είναι μήκους 650 μέτρων. Γύρω πυκνή βλάστηση και συνατάμε 115 είδη φυτών από τα οποία τα 20 είναι σπάνια . Θα δούμε μενεξέδες και ορχιδέες όπως επίσης και το σπανιότατο ενδημικό αγριολούλουδο πεονία.Εδώ μπορεί να συναντήσει κανείς και το ελάφι της Ρόδου της οικογένειας Platoni και το γεράκι Petritis. Η περιοχή είναι καταφύγιο άγριας ζωής και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.
- Η Κοιλάδα των Πεταλούδων
Παίρνοντας το δυτικό οδικό άξονα βρίσκεται η Κοιλάδα των Πεταλούδων. Η διαδρομή ξεκινάει από τη βόρεια είσοδο της Κοιλάδας. Το μονοπάτι είναι μήκους 1.300 μέτρων και καταλήγει στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Καλόπετρας σε υψόμετρο 470 μέτρων.
.Είναι μία άνετη διαδρομή Φιλοξενεί τις γνωστές πεταλούδες της Ρόδου (Panaxia quadipunctaria) κατά την διάρκεια του καλοκαίριου, από τις αρχές Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στην Κοιλάδα των Πεταλούδων υπάρχει και το μοναδικό στην Ευρώπη φυσικό δάσος από ένα είδος πλατάνου που λέγεται Υγράμβαρη (Ζηδιά). Το μονοπάτι έχει τιμή εισόδου στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η επίσκεψη στο Μουσείο φυσικής Ιστορίας
- Ιερά Μονή Παναγίας Τσαμπίκας
Από τον ανατολικό οδικό άξονα, ξεκινάει ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος με πολλές στροφές μήκους 1.200 μέτρών Από εκεί ξεκινάει προς την κορυφή της απότομης πλαγιάς ένα φιδωτό μονοπάτι αποτελούμενο από 297 σκαλοπάτια.
Περνώντας μέσα από ένα δάσος από κυπαρίσσια με λιγοστά πεύκα πάνω στο βραχώδες έδαφος, καταλήγουμε στην κορυφή όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας Τσαμπίκας σε υψόμετρο 320 μέτρων. Η επιστροφή γίνεται ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.
- Παραθαλάσσιο μονοπάτι Ρόδος – Κρητικά (Κάτω Πέτρες)
Το μονοπάτι ξεκινάει από το νότιο άκρο της παραλίας Ψαροπούλα και τερματίζει στο βόρειο άκρο του όρμου της Ιαλυσού .
Σε απόσταση 300 μέτρων, αρχίζει το μονοπάτι, με μικρό πετραδάκι σε κάποια σημεία του. Είναι μήκους περίπου 1.800 μέτρων και πλάτους 2,5 μέτρων.. Το μονοπάτι είναι οργανωμένο, με καλαίσθητα πέτρινα τοιχία αντιστήριξης και ξύλινα κάγκελα που προφυλάσσουν τον περιπατητή από κάθε κίνδυνο. Είναι μικρής δυσκολίας και επιστρέφει κανείς είτε από την ίδια διαδρομή είτε από τον κεντρικό οδικό άξονα.
- Ανάβαση στον Αττάβυρο
Είναι μία απαιτητική διαδρομή γιατί γίνεται σε μεγάλη υψομετρική διαφορά (750 μέτρων). Ξεκινά από τα νότια του χωριού Έμπωνας. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές πορείες :
Η μία, η δυτικότερη, είναι η πιο ομαλή αλλά δεν έχει σήμανση,. Ανηφορίζοντας καταλήγουμε στα ερείπια του Ναού του Δία γνωστού και ως Αταβύριου Δία, στο πλάι της ψηλότερης κορυφής που δεν είναι προσπελάσιμη.
Η δεύτερη διαδρομή ξεκινά από το τέλος του χωματόδρομου στη συνέχεια καταλήγει σε ομαλή μικρή κοιλάδα κάτω από την κορυφή.
Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ανάβαση και από τη βόρεια άκρη του χωριού Άγιος Ισίδωρος με σηματοδοτημένο μονοπάτι που βγαίνει στις ανεμογεννήτριες και συνεχίζει όπως παραπάνω. δΔν υπάρχει καμία κρήνη ή πηγή για προμήθεια νερού. Η φυσιολογία του εδάφους είναι κυρίως πετρώδης και χωμάτινη.
- Αρχαιολογικός χώρος μεσαιωνικής τάφρου
Στα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ. η αρχαία πόλη της Ρόδου εξαιτίας της λαίλαπας των Αραβικών Επιδρομών συρρικνώνεται. Η Μεσαιωνική Πόλη που σχηματίζεται και οχυρώνεται σταδιακά παίρνει τη σημερινή της μορφή με την Τάφρο τον 16ο αιώνα μ.Χ.Η συνολική διαδρομή της Μεσαιωνικής Τάφρου είναι μήκους 2.300 μέτρων και σε αρκετά σημεία της το πλάτος της φτάνει τα 70 μέτρα. Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη καθημερινά, όλο το 24ωρο και όλες τις εποχές του χρόνου.
Τα σημεία εισόδου- εξόδου της διαδρομής είναι:
- από το λιμάνι του Μανδρακίου (πίσω από την κεντρική πιάτσα των ταξί),
- από την Πύλη της Ακαντιάς, και
- από την Πύλη των Κανονιών.
- Περίγυρος των τειχών
Η διαδρομή πάνω στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης είναι μήκους 1.100 μέτρων. Ξεκινάει από την Πύλη των Κανονιών και καταλήγει στην Πύλη του Αγίου Ιωάννη ή Πύλη Κοσκινού,.Είναι μία ιδιαίτερη διαδρομή, έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εμπνέει ιερότητα καθώς χιλιάδες νέοι άνθρωποι έπεσαν στις μικρές και μεγάλες πολιορκίες της Ρόδου βάφοντας τα τείχη με το αίμα τους. Η τιμή εισόδου και τα ωράρια καθορίζονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ανάλογα με τις ανάγκες τις εκάστοτε περιόδου.
- Αρχαία Ακρόπολη της Ρόδου
Στο χώρο της Αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου όπου βρίσκεται ο Ναός του Απόλλωνα, το Αρχαίο Θέατρο και το Αρχαίο Στάδιο υπάρχει και ένα πλούσιο άλσος από μυρτιές, δάφνες, βελανιδιές, πεύκα και κυπαρίσσια.
- Λόφος του Φιλερήμου στην Ιαλυσό
Η διαδρομή αυτή ξεκινάει από τους πρόποδες του λόφου του Φιλερήμου .Στους πρόποδες φτάνει κανείς διανύοντας μια απόσταση 1.500 μέτρων μέσα από το χωριό. Εκεί υπάρχει βρύση με νερό. Συναντάμε βελανιδιές και φασκομηλιές για να καταλήξουμε μετά από 2.000 μέτρα στα εξωκλήσια του Προφήτη Ηλία του Νέου και του Προφήτη Ηλία του Παλιού …
Από το σημείο αυτό η πρόσβαση συνεχίζεται μόνο πεζή για 500 μέτρα., ανεβαίνοντας 33 πέτρινα πλατιά σκαλοπάτια, φτάνουμε στην Ακρόπολη της Ιαλυσού και στην Ιερά Μονή Παναγίας του Φιλερήμου. Λίγο πιο πέρα, περί τα 100 μέτρα και κατεβαίνοντας 5 σκαλοπάτια, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Χωστού .Περνώντας από τον πευκόφυτο Γολγοθά με τις 14 πέτρινες αναπαραστάσεις που αντιστοιχούν στις στάσεις που έκανε ο Κύριος ανεβαίνοντας το δρόμο του μαρτυρίου, Φτάνουμε σε ένα πλάτωμα όπου υψώνεται επιβλητικός ο Σταυρός. Κατασκευάστηκε ξανά το 1996 και έχει ύψος 17,80 μέτρα. Εσωτερικά διαθέτει 66 σκαλιά. Μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα 25 επισκέπτες.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά παγώνια.. Στο τέλος του Ιανουαρίου ως τις αρχές του Μαρτίου μπορεί κανείς να βρει το άγριο κυκλάμινο που φύεται στην περιοχή. Η κατάβαση γίνεται από την ίδια διαδρομή. Είναι ήπιας δυσκολίας και το υψόμετρο ανέρχεται στα 247 μέτρα.
- Πηγές Καλλιθέας
Οι Πηγές της Καλλιθέας βρίσκονται εννέα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Ρόδου και τρία χιλιόμετρα πριν από το τουριστικό θέρετρο του Φαληρακίου.
Η ιαματική τους δράση ήταν γνωστή ήδη από την αρχαία εποχή και τα χρόνια των Ιπποτών. Στην περιοχή υπάρχει ένα πευκοδάσος με μονοπάτια και δρομάκια που προσφέρεται για περιπάτους. Στις άψογα οργανωμένες εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται κατά καιρούς εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Διαθέτει καφέ, σνακ και μία όμορφη παραλία.
- Επτά Πηγές
Δύο– τρία χιλιόμετρα πριν την εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου βρίσκονται οι Επτά Πηγές. Πρόκειται για μία μαγευτική τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά..Κοντά στο ποτάμι με τα κρυστάλλινα νερά των αστείρευτων επτά πηγών υπάρχουν χωμάτινα μονοπάτια που προσφέρονται για περιπάτους.
- Όρμος της Απολακκιάς.
Στα νότια του νησιού κοντά στο χωριό Απολακκιά απλώνεται ο όρμος της Απολακκιάς. Είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 λόγω του οικοσυστήματος, των αμμόλοφων, ενός θαμνώδους Αγριόκεδρου που ονομάζεται Άρκευθος και της χελώνας Kareta-Kareta που γεννάει τα αυγά της στην περιοχή. Την εποχή του φθινοπώρου η αμμουδιά είναι γεμάτη με αγκαλιές από λευκά κρίνα της θάλασσας.
Περιοχές φυσικού κάλλους
- Το πάρκο του Ροδινιού
Το πάρκο του Ροδινιού βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, κατά μήκος της λεωφόρου Ρόδου – Λίνδου.Πρόκειται για το αρχαιότερο πάρκο στον κόσμο και διακρίνεται για την πυκνή και ποικιλόμορφη βλάστησή του. Τα γεφυράκια, οι γεμάτες νούφαρα λιμνούλες και η τα υπέροχα μονοπάτια συνθέτουν το ειδυλλιακό τοπίο που συμπληρώνεται από σπάνια φυτά και έναν μικρό ζωολογικό κήπο.
Τα παγόνια που φιλοξενεί ο κήπος κινούνται ελεύθερα στο πάρκο προσελκύοντας την
- Η Πηγή Φασούλι στην Ψίνθο
Βρίσκεται μέσα στον οικισμό του χωριού Ψίνθος.
Στον οικισμό Καλυθιών υπάρχει η διασταύρωση που οδηγεί στο χωριό Ψίνθος και στην Πηγή Φασούλι. Εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς ένα φυσικό περιβάλλον γύρω από το χείμαρρο με πλούσια υδρόφιλη βλάστηση από ψηλά πλατάνια (platanus orientalis) και μυρτιές (myrtus communis).Ένα μικρό φράγμα ενενήντα μέτρων ανάσχεσης της ροής σχηματίζει μία μικρή λίμνη η οποία φιλοξενεί το προστατευόμενο, μοναδικό στον κόσμο, ψαράκι Gizani.
- Η Kοιλάδα των Πεταλούδων
Είναι ένας σπάνιος βιότοπος που φιλοξενεί την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria που κάνει την εμφάνισή της σε αυτό το μοναδικό φυσικό πάρκο από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Απέχει είκοσι πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου . Στην είσοδο του μουσείου λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ρόδου. Τα εκθέματα του μουσείου παρουσιάζονται σε προθήκες που αναπαριστούν τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται ενδημικά και σπάνια είδη της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας. Επίσης λειτουργεί εκκολαπτήριο- εκθετήριο πεταλούδων με ζωντανά εκθέματα, βιβλιοθήκη και ένα σύγχρονο εννοιολογικό και βοτανολογικό εργαστήριο.
- Ο Προφήτης Ηλίας
Βρίσκεται σε υψόμετρο επτακοσίων μέτρων και πήρε το όνομά του από τη Μονή του Προφήτη Ηλία.
Όταν οι Ιταλοί κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα στις 5 Μαΐου 1912 ξεκίνησαν την ανοικοδόμηση του νησιού. Έτσι τη δεκαετία του 1930 δημιούργησαν στην Ελεούσα το χωριό Campo Ciaro και τα δύο μαγευτικά ξενοδοχεία
Έλαφος το 1929 και
Ελαφίνα το 1932 ή
Cervo e Cerna στα ιταλικά με αρχιτεκτονική δυτικού Τυρόλου τύπου σαλέ. Τα ξενοδοχεία αυτά βελτιώθηκαν το 1950.
Η περιοχή του Προφήτη Ηλία ήταν γεμάτη δάση όπου κατοικούν χιλιάδες ελάφια.
- Οι Επτά Πηγές
Βρίσκονται σε απόσταση δεκαεννέα χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης της Ρόδου και πολύ κοντά στο χωριό Αρχάγγελος.Είναι μία υπέροχη τοποθεσία με πολλά πεύκα και πλατάνια. Στην περιοχή υπάρχει μία λίμνη που αποτελείται από επτά πηγές όπου μπορεί κανείς να δει χήνες, πάπιες και παγώνια.Η θερμοκρασία στην περιοχή είναι χαμηλή. Το νερό τους διοχετεύεται στον κάμπο και ποτίζει τα χωράφια των Κολυμπίων.Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το τούνελ που είχε φτιαχτεί για το παλιό ιταλικό υδραγωγείο που καταλήγει σε τεχνητή λίμνη με κρύο νερό.
- Το Φράγμα της Απολλακιάς
Το Φράγμα της Απολλακιάς με την τεχνητή λίμνη του αποτελεί έναν πανέμορφο υδροβιότοπο, μοναδικό στο νησί.Η περιβαλλοντική αξία της λίμνης που προκύπτει από την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα της την ενέταξε στο δίκτυο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή.
- Το Πρασονήσι
Το Πρασονήσι βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος του νησιού, ενενήντα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου.Μικρή χερσόνησος το καλοκαίρι και νησίδα το χειμώνα, αποτελεί παράδεισο για τους surfers. Στην πλευρά των surfers υπάρχουν σημεία ενοικιάσεως εξοπλισμού surfing.Η πεντακοσίων μέτρων λωρίδα που ενώνει το Πρασονήσι με τη Ρόδο ενδείκνυται για στιγμές χαλάρωσης.
Αθλητικός Τουρισμός
Αθλητικός τουρισμός Ρόδος
Το νησί προσφέρεται για τους λάτρεις του Αθλητικού τουρισμού καθώς είναι ιδανικός προορισμός για θαλάσσια σπορ βουνού και όχι μόνο καθώς διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις που μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις του πιο απαιτητικού τουρίστα. Στο νήσι γίνονται πολλά σημαντικά αθλητικά γεγονότα οπου συμμετέχουν επαγγελματίες αθλητές και μη από πολλά μέρη του κόσμου . Μικροί και μεγάλοι Εχετε την δυνατότητα να μάθετε όποιο σπορ σας αρέσει. Διοργανώνουμε δράσεις με ειδικό εξοπλισμό οπου χρειαστεί και τους καλύτερους εκπαιδευτές.
Γκολφ
Η εγκατάσταση του Γκολφ βρίσκεται στην περιοχή Αφάντου, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Το γήπεδο, είναι 18 τρυπών, PAR 74, 6,210 χιλιόμετρα μήκος (Championships tees), 6 PAR 5, 4 PAR 3 και διαθέτει:
- Practice facilities με putting green και chipping area.
- Πράσινο όλο το χρόνο.
- Μπαστούνια, καρότσια αυτοκίνητα και μπάλες προς ενοικίαση.
- Κλιματολογικές συνθήκες: μεγάλη ηλιοφάνεια, ήπιο κλίμα με θερμοκρασία 10ο- 15ο C το χειμώνα και 32ο C το καλοκαίρι.
Ποδηλασία
Για ποδηλασία δρόμου υπάρχουν ιδανικές διαδρομές στο νότιο μέρος του νησιού. Διαθέτουν διαδρομές με καλή ασφαλτόστρωση και με μεγάλη ποικιλία σε κλίσεις.
Μία από αυτές είναι του Αγίου Σουλά στο χωριό Σορωνή της Δημοτικής Ενότητας Καμείρου, στην ανατολική πλευρά του νησιού, 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Οι διαδρομές είναι κατάλληλες για άτομα με οπτική και μειωμένη κινητικότητα.
Κωπηλασία- Καγιάκ
Κωπηλασία και Καγιάκ μπορεί κανείς να απολαύσει στη θαλάσσια περιοχή της πόλης της Ρόδου και στη λίμνη της Απολλακιάς που έχει μήκος 1.750 μέτρα και πλάτος 200 μέτρα.. Υπάρχει πρόβλεψη για διαμόρφωση εγκατάστασης στο φράγμα του Γαδουρά, που θα έχει μήκος 5 χιλιομέτρων και πλάτος 3 χιλιομέτρων.Για την κωπηλασία αλλα και το κανοε Καγιακ πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Ναυτικό όμιλο οι εγκαταστασεις παρέχουν
- Αποδυτήρια, ντους, WC, γυμναστήριο, αποθηκευτικούς χώρους, συνεργία, προσωπικό για την επισκευή σκαφών, ράμπα και εξέδρα για την είσοδο στο νερό.
- Χώροι για συναντήσεις με τηλέφωνο και internet.
- Αγωνιστική πισίνα 25 μέτρων, 8 διαδρομών, αποδυτήρια ντους και καφετέρια.
Μπιτς Βόλεϊ και Βόλεϊ
Αγαπημένο αθλημα του καλοκαιρού όταν βρισκόμαστε κοντά στην θάλλασα. Για το Βόλεϊ κατασκευάστηκαν το 2007 Υπάρχουν δύο γήπεδα διεθνών προδιαγραφών με σύγχρονο αγωνιστικό και προπονητικό εξοπλισμό, ντους, αποθήκη, τέντες, αποδυτήρια, και εξέδρα 300 θέσεων.
Τοξοβολία
Άθλημα που σχετικα ευκολα μπορει εξασκηθεί αομη και ενας αρχάριος. Για την τοξοβολία διατίθενται σύγχρονος και υψηλού επιπέδου εξοπλισμός και
Χώροι
κατάλληλοι να φιλοξενηθούν προπονητικά camps και προετοιμασίες κάθε επιπέδου.
Η εγκατάσταση του Ανοικτού Χώρου στην τοποθεσία Φυτώριο Έχει διάσταση 120×85 μέτρα, στόχους Danage (FITA), σύγχρονο χρονόμετρο ανοιχτού χώρου και βοηθητικό εξοπλισμό. Έχει βορεινή κατεύθυνση, είναι περιφραγμένος και ασφαλής και προσβάσιμος από Α.με.Α.
Μικρότερο προπονητήριο ανοικτού χώρου υπάρχει στο Αθλητικό κέντρο Καλλιπάτειρα, το οποίο διατίθεται για μικρές αποστάσεις με κατεύθυνση Βορά- Νότου 50 μέτρων και Ανατολής- Δύσης 70 μέτρωνΓια την απόσταση των 18 μέτρων υπάρχει μικρό προπονητήριο στο Γυμναστήριο Προσκόπων.
Σκοποβολή
Για την σκοποβολή υπάρχουν οι εξής εγκαταστάσεις:
Σκοπευτήριο Πήλινων Στόχων της Laporte Hellas Πέντε γήπεδα με κατεύθυνση Βορρά, προδιαγραφών ISSF στα Ολυμπιακά αγωνίσματα Σκητ (Skeet) και Τραπ (Trap), τα μη Ολυμπιακά Σπόρτινγκ Κόμπακτ (Sporting Compact, Ινγκλις Σπόρτινγκ (English Sporting) και Αμέρικα Τραπ (America Trap) με ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό Lapotre, δυνατότητα προσφοράς δωρεάν όπλων, προπονητή και βοηθού. Διαθέτει αναψυκτήριο και WC.
Σκοπευτήριο των Αεροβόλων
Βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου, είναι προσβάσιμο από Α.με.Α. και περιλαμβάνει σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό συστημάτων στόχων διεθνών προδιαγραφών RICA Αυστρίας 12 θέσεων, ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης επίδοσης, άνετο χώρο αθλητών, χώρο θεατών, άριστο φωτισμό, κλιματισμό, αποθήκη, WC και WC Α.με.Α.
Σκοπευτήρια της Πρακτικής Σκοποβολής
Βρίσκονται στην περιοχή Καλαμώνας στην ανατολική πλευρά του νησιού, στη Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων και διαθέτουν:
- 12 πεδία και αγωνιστικό εξοπλισμό πρακτικής σκοποβολής.
- Πεδίο 50μέτρων 25 σταδίων και ένα πεδίο 25 μέτρων 25 σταδίων με συμβατικό εξοπλισμό συστημάτων στόχων.
Ιππασία
Η Ιππασία έχει ευεργετικές ιδιότητες σε άτομα με ψυχικές και νοητικές αναπηρίες. Σε συνεργασα με τον σύλλογο ιππασίας «Κάδμο» και ειδικούς θεραπευτές Ο σύλλογος διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή Ασγούρου συνολικής έκτασης 12 στρεμμάτων:
- Πίστα διαστάσεων 60×80 με δυνατότητα φιλοξενίας αγώνων Γκραν Πρι για τα αγωνίσματα υπερπήδησης εμποδίων και Ντρεσάζ.
- Προθερμαντήριο 20×40.
- Μικρότερη πίστα 300τμ για μαθήματα με Πόνυ.
- Στεγασμένος χώρος 900 τετραγωνικών μέτρων όπου υπάρχουν 35 BOX σύμφωνα με τις προδιαγραφές, σελάρια, φωριαμοί, αποδυτήρια, WC, ντους, αποθήκες χόρτου για τις τροφές & την στρωμνή των αλόγων.
- κτίριο για την αναψυχή, εστίαση, ανάπαυση αθλητών και επισκεπτών και δωμάτια για διαμονή.