1. Σάλακος – Μονή Προφήτης Ηλίας

Η διαδρομή είναι μικρής δυσκολίας. Το μονοπάτι είναι χτιστό και ξεκινάει από ένα απότομο μέτωπο από βράχους που βρίσκεται πάνω από το χωριό Σάλακος και σε υψόμετρο 220 μέτρων. Εκεί είναι και οι πηγές του εξαιρετικής ποιότητας νερού της Ρόδου «Νύμφη». Το μονοπάτι καταλήγει στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 610 μέτρων.
Η διαδρομή είναι μήκους περίπου 650 μέτρων και διασχίζει ένα τοπίο με πυκνή βλάστηση και καταμετρημένα 115 είδη φυτών από τα οποία τα 20 είναι σπάνια και μοναδικής ομορφιάς. Τα περισσότερα και τα πιο αξιόλογα από αυτά φυτρώνουν την άνοιξη, από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου. Ανάμεσά τους διακρίνουμε μενεξέδες και ορχιδέες όπως επίσης και το σπανιότατο ενδημικό αγριολούλουδο πεονία.
Εδώ μπορεί να συναντήσει κανείς και το ελάφι της Ρόδου της οικογένειας Platoni ή Dama Dama και το γεράκι Petritis. Η περιοχή είναι καταφύγιο άγριας ζωής και προστατευμένη από το πρόγραμμα Natura 2000. Σε όλη τη διαδρομή απολαμβάνουμε το δροσερό αεράκι του βουνού και την ασύγκριτη θέα στη θάλασσα.
Στη διαδρομή λίγο πριν την κορυφή συναντάμε και ένα άλλο καθολικό μοναστηράκι, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Τέλος, για τους πιο απαιτητικούς φυσιολάτρες και γι΄ αυτούς που αρέσκονται στην πεζοπορία, υπάρχουν και οι διακλαδώσεις του μονοπατιού.

2. Η Κοιλάδα των Πεταλούδων

Στην πορεία αυτή προς την Ψίνθο βρίσκεται η Κοιλάδα των Πεταλούδων. Η διαδρομή ξεκινάει από τη βόρεια είσοδο της Κοιλάδας όπου βρίσκεται και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας σε υψόμετρο 150 μέτρων. Το μονοπάτι είναι μήκους 1.300 μέτρων και καταλήγει στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Καλόπετρας σε υψόμετρο 470 μέτρων.
Το μονοπάτι είναι οργανωμένο με γέφυρες, ξύλινα κάγκελα κι έχει τιμή εισόδου στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσική Ιστορίας.
Είναι μία άνετη διαδρομή κατά μήκος της κατάφυτης ρεματιάς, με μικρούς καταρράχτες και λιμνούλες. Φιλοξενεί τις γνωστές πεταλούδες της Ρόδου (Panaxia quadipunctaria) οι οποίες συγκεντρώνονται εδώ κατά χιλιάδες το καλοκαίρι, από τις αρχές Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στην Κοιλάδα των Πεταλούδων υπάρχει και το μοναδικό στην Ευρώπη φυσικό δάσος από ένα είδος πλατάνου που λέγεται Υγράμβαρη (Ζηδιά).

3. Ιερά Μονή Παναγίας Τσαμπίκας

Από τον ανατολικό οδικό άξονα, στο σημείο όπου υπάρχει πινακίδα με την ένδειξη «αριστερά Παναγία Τσαμπίκα», ξεκινάει ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος που καταλήγει σ΄ ένα φιδωτό μονοπάτι αποτελούμενο από 297 σκαλοπάτια.
Περνώντας μέσα από ένα μαγευτικό δάσος από κυπαρίσσια καταλήγουμε στην κορυφή όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας Τσαμπίκας «της Ψηλής» σε υψόμετρο 320 μέτρων. Η επιστροφή γίνεται ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.

4. Παραθαλάσσιο μονοπάτι Ρόδος – Κρητικά (Κάτω Πέτρες)

Το μονοπάτι ξεκινάει από το νότιο άκρο της παραλίας Ψαροπούλα και τερματίζει στο βόρειο άκρο του όρμου της Ιαλυσού που αρχίζει ο οικισμός Κρητικά.
Αφού περπατήσει κανείς σε άμμο απόσταση 300 μέτρων, αρχίζει το μονοπάτι το οποίο είναι χωμάτινο, με μικρό πετραδάκι σε κάποια σημεία του. Είναι μήκους περίπου 1.800 μέτρων και πλάτους 2,5 μέτρων. Η θάλασσα βρίσκεται στα δυτικά ενώ στα ανατολικά υψώνεται μία απότομη πλαγιά. Καθ’ όλη τη διαδρομή υπάρχουν πέτρινα πεζούλια και μικρά αμφιθέατρα όπου μπορεί κανείς να ξεκουραστεί Το μονοπάτι είναι οργανωμένο, με πέτρινα τοιχία αντιστήριξης και ξύλινα κάγκελα που προφυλάσσουν τον περιπατητή. Είναι μικρής δυσκολίας και επιστρέφει κανείς είτε από την ίδια διαδρομή είτε από τον κεντρικό οδικό άξονα.

5. Ανάβαση στον Αττάβυρο

Είναι μία απαιτητική διαδρομη . Είναι η πιο γνωστή διαδρομή, ξεκινά από τα νότια του χωριού Έμπωνας. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές πορείες που μπορούν να γίνουν κυκλικά:
Η μία, στα δυτικά , είναι η πιο ομαλή αλλά δεν έχει σήμανση, ξεκινά από ένα μικρό χωματόδρομο, στη συνέχεια ανηφορίζει πάνω σε μία πετρώδη ράχη. Βγαίνοντας στο χωματόδρομο που οδηγεί στις ανεμογεννήτριες. Από το σημείο αυτό το μονοπάτι έχει κόκκινα σημάδια. τέμνουμε τον ασφαλτόδρομο που οδηγεί στο ραντάρ ανηφορίζοντας καταλήγουμε στα ερείπια του Ναού του Δία γνωστού και ως Αταβύριου Δία, Η δεύτερη διαδρομή ξεκινά από το τέλος του χωματόδρομου κινείται στο πλάι της ρεματιάς και στη συνέχεια καταλήγει σε ομαλή μικρή κοιλάδα κάτω από την κορυφή.
Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ανάβαση και από τη βόρεια άκρη του χωριού Άγιος Ισίδωρος με σηματοδοτημένο μονοπάτι που βγαίνει στις ανεμογεννήτριες και συνεχίζει όπως παραπάνω.
. Καλό΄θα ήταν να έχει κανείς νερό. Η φυσιολογία του εδάφους είναι κυρίως πετρώδης και χωμάτινη.

6. Αρχαιολογικός χώρος μεσαιωνικής τάφρου

Στα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ. η αρχαία πόλη της Ρόδου εξαιτίας της λαίλαπας των Αραβικών Επιδρομών συρρικνώνεται. Η Μεσαιωνική Πόλη που σχηματίζεται και οχυρώνεται σταδιακά παίρνει τη σημερινή της μορφή με την Τάφρο τον 16ο αιώνα μ.Χ.
Η συνολική διαδρομή της Μεσαιωνικής Τάφρου είναι μήκους 2.300 μέτρων και σε αρκετά σημεία της το πλάτος της φτάνει τα 70 μέτρα. Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη καθημερινά, όλο το 24ωρο και όλες τις εποχές του χρόνου.
Τα σημεία εισόδου- εξόδου της διαδρομής είναι:

  1.  από το λιμάνι του Μανδρακίου (πίσω από την κεντρική πιάτσα των ταξί),
  2.  από την Πύλη της Ακαντιάς, και
  3.  από την Πύλη των Κανονιών.

7. Περίγυρος των τειχών

Η διαδρομή πάνω στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης είναι μήκους 1.100 μέτρων. Ξεκινάει από την Πύλη των Κανονιών και καταλήγει στην Πύλη του Αγίου Ιωάννη ή Πύλη Κοσκινού Είναι μία ιδιαίτερη διαδρομή, καθώς εκτός από την πανοραμική θέα που προσφέρει σε μία πόλη που έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς,. Η τιμή εισόδου και τα ωράρια καθορίζονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ανάλογα με τις ανάγκες τις εκάστοτε περιόδου.

8. Αρχαία Ακρόπολη της Ρόδου

Στο χώρο της Αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου όπου βρίσκεται ο Ναός του Απόλλωνα, το Αρχαίο Θέατρο και το Αρχαίο Στάδιο υπάρχει και ένα πλούσιο άλσος από μυρτιές, δάφνες, βελανιδιές, πεύκα και κυπαρίσσια. Ανάμεσα στα δέντρα διαγράφονται και αρκετά μονοπάτια που μπορεί κανείς να ακολουθήσει

9. Λόφος του Φιλερήμου στην Ιαλυσό

Η διαδρομή αυτή ξεκινάει από τους πρόποδες του λόφου του Φιλερήμου όπου μπορεί κανείς να φτάσει ακολουθώντας το δυτικό οδικό άξονα στρίβοντας αριστερά στη διασταύρωση της Ιαλυσού όπου υπάρχει και η σχετική πινακίδα «Ακρόπολη Φιλερήμου».
Στους πρόποδες φτάνει κανείς διανύοντας μια απόσταση 1.500 μέτρων μέσα από το χωριό. Εκεί υπάρχει βρύση με νερό. Ξεκινάμε τον ανηφορικό ασφαλτοστρωμένο για να καταλήξουμε μετά από 2.000 μέτρα στα εξωκλήσια του Προφήτη Ηλία του Νέου και του Προφήτη Ηλία του Παλιού όπου επίσης υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό. Συνεχίζοντας, φτάνουμε μέσα από το καταπράσινο τοπίο σε μια μεγάλη πλατεία όπου υπάρχει ένα αναψυκτήριο κάτω από μία τεράστια βελανιδιά. Μέχρι το σημείο αυτό η πρόσβαση γίνεται και με όχημα και το συνολικό μήκος της από τους πρόποδες είναι 4.000 μέτρα.
Από το σημείο αυτό η πρόσβαση συνεχίζεται μόνο πεζή και για άλλα 500 μέτρα. Αριστερά, ανεβαίνοντας 33 πέτρινα πλατιά σκαλοπάτια, φτάνει κανείς στην Ακρόπολη της Ιαλυσού και στην Ιερά Μονή Παναγίας του Φιλερήμου. Λίγο πιο πέρα, περί τα 100 μέτρα και κατεβαίνοντας 5 σκαλοπάτια, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Χωστού. Πηγαίνοντας δεξιά και περνώντας μέσα από τον πευκόφυτο Γολγοθά με τις 14 πέτρινες αναπαραστάσεις που αντιστοιχούν στις στάσεις που έκανε ο Κύριος ανεβαίνοντας το δρόμο του μαρτυρίου, φτάνoυμε σε ένα πλάτωμα όπου υψώνεται επιβλητικός ο Σταυρός. Κατασκευάστηκε ξανά το 1996 και έχει ύψος 17,80 μέτρα.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά παγώνια που δίνουν ένα μοναδικό χρώμα στο τοπίο.

10. Πηγές Καλλιθέας

Οι Πηγές της Καλλιθέας βρίσκονται εννέα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Ρόδου και τρία χιλιόμετρα πριν από το τουριστικό θέρετρο του Φαληρακίου.
Η ιαματική τους δράση ήταν γνωστή ήδη από την αρχαία εποχή και τα χρόνια των Ιπποτών.
Στην περιοχή υπάρχει ένα πευκοδάσος με μονοπάτια και δρομάκια που προσφέρεται για περιπάτους. Κάποια από αυτά καταλήγουν σε αμμουδερούς κολπίσκους αλλά και σε βραχώδεις ακτές που η θάλασσα σμίλεψε περίτεχνα στο πέρασμα των αιώνων.
Για να ξαποστάσει κανείς μπορεί να επισκεφτεί το συγκρότημα των Πηγών Καλλιθέας που είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ρόδου..

11. Επτά Πηγές

Πρόκειται για μία μαγευτική τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια και άφθονα τρεχούμενα νερά. Είναι ένα μέρος όπου αποκαλύπτεται το μεγαλείο της φύσης και η γενναιοδωρία της προς τη Ροδίτικη ύπαιθρο.
Κοντά στο ποτάμι με τα κρυστάλλινα νερά των αστείρευτων επτά πηγών υπάρχουν χωμάτινα μονοπάτια που προσφέρονται για περιπάτους.
Στην περιοχή λειτουργεί καφετέρια και εστιατόριο

12. Όρμος της Απολακκιάς.

Στα νότια του νησιού κοντά στο χωριό Απολακκιά απλώνεται ο όρμος της Απολακκιάς. Είναι προστατευμένος από το πρόγραμμα Natura 2000 λόγω του οικοσυστήματος, των αμμόλοφων, ενός θαμνώδους αγριόκεδρου που ονομάζεται Άρκευθος και της χελώνας Kareta-Kareta που γεννάει τα αυγά της στην περιοχή.
Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στα αμμουδερά μονοπάτια και στους χωματόδρομους της περιοχής από τους Φούρνους μέχρι το Λιμνί.